Viete ako vyčistiť prostatu? Vedeli ste, že aj prostatu je potrebné sa starať? Povedzme si úprimne – väčšina mužov a ich partneriek sa o prostatu nezaujíma. A ak aj áno, tak až v momente, ako sa vyskytnú možné ťažkosti s funkciou prostaty alebo celkovým zdravotným stavom muža. Zdravotné problémy, ktoré ovplyvňujú mužskú prostatu vedia v ľudskom organizme spôsobiť obrovské problémy. Či už je to rakovina prostaty, zväčšená prostata alebo zápaly, tieto problémy je potrebné okamžite riešiť. V tomto článku vám ponúkneme niekoľko účinných tipov, ako vyčistiť prostatu a ako ju udržiavať zdravú.

Ako vyčistiť prostatu? Zistite, ako na to.

Čo je prostata a prečo je potrebné vedieť ako vyčistiť prostatu?

Prostata je žľazový nepárový orgán, ktorý sa nachádza medzi močovým mechúrom a konečníkom v oblasti malej panvy. Zvonku ho môžete nahmatať v oblasti hrádze, ale oveľa lepší prístup k nej máte cez konečník, čo je aj najčastejšia cesta masáže a spôsobu, ako vyčistiť prostatu.

Samotná prostata je malinká, u väčšiny mužov má veľkosť vlašského orechu. Rozmerovo dosahuje veľkosť do priemeru 4 cm a jej hmotnosť je štandardne do 20 gramov. Obsahuje približne až 50 žliaz, ktorých cieľom je produkcia špecifickej tekutiny zvanej prostatický sekrét, ktorý sa potom stáva objemovo dôležitou súčasťou ejakulátu.

Tým, že je prostata blízko k močovej sústave vo výraznej miere vplýva aj na jej fungovanie. Najväčším problémom je jej zväčšenie, ktoré spôsobí tlak na močový mechúr alebo močové cesty. Výsledkom sú ťažkosti s priebehom močenia a vymočením sa. Zo stále nejasných dôvodov sa prostata s pribúdajúcim vekom stále zväčšuje a to je príčinou problémov s močením, ktoré sa vyskytujú u polovice mužov vo veku 60 rokov a takmer u všetkých mužov vo veku 80 rokov. Aj preto je dôležité vedieť, ako vyčistiť prostatu a predchádzať tým nežiadúcim ťažkostiam.

Problémy s prostatou? Ako vyčistiť prostatu aby ste im predchádzali

Keď má muž zdravú prostatu, málokedy sa o ňu zaujíma. V momente, ako sa objavia prvé ťažkosti a negatívne prejavy, zrazu sa stáva prostata ich stredobodom pozornosti. Samozrejme, odporúčame pravidelne vyčistiť prostatu ešte pred vypuknutím prvých problémov. Avšak predtým než zistíme ako vyčistiť prostatu je potrebné zadefinovať o aké ťažkosti v súvislosti s prostatou môže ísť.

Medzi najčastejšie problémy, ktoré sa objavujú sú:

  • Zväčšenie prostaty: tento problém je najčastejší a najtypickejší. V zdravom stave je prostata menším orgánom, ktorého veľkosť je do 4 cm. Zväčšenie prostaty je príznakom mnohých ochorení, či už zápalového alebo nezápalového typu. Väčšinou je sprevádzané problémami s močením.

  • Bolesť prostaty: medzi ďalší príznak spojený s prostatou patrí jej bolestivosť. Bolesť môže charakterizovať zápalový proces, ale aj nádorovú aktivitu. Občas sa môže objavovať napríklad iba počas močenia alebo počas ejakulácie, prípadne aj s pocitom pálenia.

  • Zápal prostaty: prejavuje sa miernym zväčšením prostaty sprevádzaným bolesťou alebo pálením počas močenia. Zápal sa lieči nasadením antibiotík a kľudovým režimom.

  • Rakovina prostaty: najzávažnejším problémom spojeným s prostatou je rakovina. Jedná sa o zhubné nádorové ochorenie, ktoré sa najčastejšie vyskytuje u mužov vo veku nad 65 rokov. Spočiatku nemá žiadne prejavy, no patrí medzi smrteľné ochorenia.

Prejavy problémov prostaty:

  • Častejšie močenie

  • Pocit plného mechúra aj po vymočení

  • Prerušované močenie

  • Slabý tok moču

  • Časté močenie v noci

  • V závažných prípadoch až úplná nemožnosť vymočiť sa alebo krv v moči

  • Problémy sexuálneho charakteru – problémy s erekciou a ejakuláciou

Tipy pre zdravú prostatu alebo ako vyčistiť prostatu

Existuje niekoľko účinných tipov ako vyčistiť prostatu. Pri riešení akýkoľvek problémov s prostatou je kľúčová zdravá výživa, pravidelné cvičenie a taktiež aj niektoré výživové doplnky. Vždy je však potrebné svoj zdravotný stav konzultovať s lekárom.

Správna výživa

Jedným z najdôležitejších faktorov pre zdravie prostaty je vyvážená strava. Zamerajte sa na konzumáciu potravín bohatých na vitamíny, minerály a antioxidanty, ako sú ovocie, zelenina, celozrnné obilniny a zdravé tuky.

Udržujte si zdravú váhu

Obezita je spojená s niekoľkými zdravotnými problémami prostaty, vrátane rakoviny prostaty. Vyvážená strava a dôsledné cvičenie sú dôležité pre zdravú prostatu, vyčistenie prostaty a udržanie si zdravej hmotnosti. Navyše na zdraví pohlavného a močového systému vplývajú aj niektoré cviky, ako sú napríklad Kegelové cviky.

Ako vyčistiť prostatu? Nezabudnite na vyprázdňovanie močového mechúra

Dbajte na úplne vyprázdnenie močového mechúra pri močení. Vďaka tomu znížite tlak na prostatu a minimalizuje sa riziko problémov. Na druhej strane, nezadržiavajte moč, ale choďte na toaletu vždy, keď potrebujete.

Dostatočný príjem tekutín

Pite dostatok vody a iných zdravých tekutín, aby ste podporili činnosť obličiek a zabezpečili správne fungovanie močového systému. To vám zaručene pomôže aj pri tom, ako vyčistiť prostatu a udržiavať ju dlhodobo zdravú.

Vyhnite sa kofeínu a pikantným jedlám

Vyhnite sa nadmernému príjmu kofeínu a alkoholu, ktoré môžu dráždiť prostatu a močový systém.

Zbavte sa stresu

Stres môže byť predchodcom mnohých ochorení. Muži, ktorí majú problémy so zvládaním stresu a úzkostí, produkujú vo zvýšenej miere hormóny, ktoré časom spôsobujú zväčšenú prostatu. Ako vyčistiť prostatu? Predchádzajte stresovým situáciám a dbajte aj na svoju psychiku.

Doplnky stravy

Niektoré doplnky stravy, ako napríklad beta-sitesterol a saw palmetto, sa považujú za prospešné pri tom, ako vyčistiť prostatu. Avšak nezabudnite sa pred začatím užívania doplnkov poradiť so svojim lekárom.

Ako vyčistiť prostatu sa dozviete aj vďaka pravidelným lekárskym prehliadkam

Dodržiavajte pravidelné lekárske prehliadky a vyšetrenia prostaty. Včasná diagnostika a liečba problémov s prostatou môžu zvýšiť šance na úspešnú liečbu a zlepšenie kvality života.

Masáž prostaty

Je pravdou, že masáž prostaty nepatrí medzi tie najčastejšie a typické témy. No málokto vie, že môže mať pozitívne zdravotné a sexuálne stimulačné účinky. Aj pred samotnou masážou prostaty je dobré vedieť ako vyčistiť prostatu. Navyše výborne vplýva aj na to, ako vyčistiť prostatu.

Masáž prostaty a jej výhody:

Masážou prostaty sa dá z dlhodobého hľadiska podporiť aj stav a zdravie močovej sústavy. Preventívne môže pôsobiť aj proti jej neprirodzenému zväčšovaniu, ktoré môže mať negatívny vplyv na močový mechúr a močové cesty.

  • Zlepšenie stavu prostaty

  • Podpora erekcie

  • Predĺženie erekcie + väčšia tvrdosť erekcie

  • Zmiernenie menších ťažkostí s erektilnou dysfunkciou

  • Lepšia ejakulácia

  • Intenzívnejší orgazmus

  • Celkové psychogénne, fyziologické a sexuálne uvoľnenie sa

Tipy na masáž prostaty

Masáž prostaty môže byť aj súčasťou masturbácie alebo ju môžete vykonávať aj samostatne. Ak vás zaujíma, ako ju zvládnuť, čo najlepšie, čítajte ďalej,

  • Skúmajte: vždy postupujte pomaly a opatrne, nikam sa neponáhľajte a skúmajte podľa svojich pocitov, ako prostata reaguje.

  • Nezabúdajte na hygienu: základom ako vyčistiť prostatu je správna hygiena. Môžete použiť klystír, ktorý sa postará o vnútornú oblasť, ale nezabúdajte aj na umytie rúk alebo pomôcok na vnútornú masáž. Samozrejmosťou by mala byť dezinfekcia a vyčistenie vodou, prípadne použitie gumených rukavíc.

  • Lubrikácia je základ: vždy používajte lubrikanty na úvod pri prieniku, ale aj na samotný prst a sexuálnu pomôcku. Ak sa stane, že vás masáž bolí, je to kvôli nedostatočnej lubrikácií. Ako vyčistiť prostatu? Nezabudnite na bezpečnosť a lubrikáciu!

  • Opatrne so sexuálnymi hračkami: vynechajte rýchle pohyby alebo vyvíjanie väčšieho tlaku erotickými hračkami. Radšej zvoľte pomalšie a opatrné pohyby. Skvelými pomôckami môžu byť aj stimulátory prostaty.

  • Pravidelnosť: spočiatku vám postačí spraviť masáž prostaty iba raz za týždeň, no časom sa snažte o viac opakovaní a hlavne pravidelnosť. Opakovaná stimulácia, pokiaľ je prostata zdravá a bez problémov, má pozitívne účinky, vrátane dôležitej prevencie do budúcnosti.

Ako vyčistiť prostatu? To snáď už viete. Pamätajte však, nie nadarmo sa hovorí: šťastná prostata, šťastný život! Mnohí lekári tvrdia, že prostata funguje lepšie u mužov s pravidelným sexuálnym stykom.