Pripravili sme pre vás článok, či je sex počas tehotenstva bezpečný pre dieťa, a budeme v ňom riešiť vaše najčastejšie otázky. Otázku sexuality počas tehotenstva, si kladie väčšina párov, ktoré prechádzajú touto krásnou etapou v živote. Niektoré otázky a falošné presvedčenia, môžu počas týchto deviatich mesiacov podkopávať intimitu páru. Tu je niekoľko dobrých rád, ktoré by mali budúci rodičia vedieť.

Je sex počas tehotenstva bezpečný?

Pokiaľ je vaše tehotenstvo označené za bezproblémové a kŕčok maternice je uzavretý, hlienová zátka je na svojom mieste je placenta chránená. Mužský penis sa k nej nedostane a tým pádom je sex bezpečný. Sex nemôže poškodiť zdravie dieťaťa. Naopak, ak je žena uvoľnená, vyplavujú sa endorfíny a tie môžu prispieť aj k pohode bábätka. Vo vysokom štádiu tehotenstva sa môže stať, že je kŕčok maternice veľmi otvorený a vtedy je riziko predčasného pôrodu. Vtedy už aj samotný gynekológ neodporúča pohlavný styk.

Bezpečné polohy počas tehotenstva

Môže byť v tehotenstve zvýšená chuť na sex?

Áno je to normálne tehotenstvo je obdobím zvýšenej sexuálnej túžby a intenzívnejšej rozkoše. Počas tehotenstva prechádza ženské telo veľkými zmenami. Tento fyziologický proces, môže mať za následky, že žena prechádza rôznymi náladami. Hormonálne zmeny v tehotenstve môžu viesť k zvýšeniu libida u žien a to je dôvod, prečo majú zvýšenú chuť na sex počas tehotenstva. Tak isto aj prsníky, sú počas tehotenstva viac citlivejšie. Aj to môže mať pozitívny účinok, dokonca niektoré ženy zažijú svoj prvý orgazmus počas tehotenstva.

Môže byť v tehotenstve znížená chuť na sex?

Aj to je normálny stav počas tehotenstva. Bohužiaľ tieto fyziologické zmeny môžu mať dopad na psychiku a to si môže vplývať na sexuálnu nechuť. Nevoľnosť, opuch zvýšená hmotnosť, aj to môže vplývať na to, že sa žena necíti komfortne a atraktívne vo svojom tele. Netreba sa stresovať, kvôli sexu v tomto krásnom období, ale treba počúvať svoje telo. Udržiavanie partnerskej intimity sa dá aj inými spôsobmi. Môžete s partnerom vyskúšať masáže, maznanie stráviť s ním príjemne chvíle.

Tehotenský sex a polohy

Hlavnou zmenou v tehotenstve bude, že budete musieť prehodnotiť svoje sexuálne polohy. V tehotenstve rastie brucho, takže niektoré vaše praktiky sa budú zdať nepohodlné alebo aj nemožné. Odporúčame tieto pozície:

  • Pozícia, kde žena sedí na mužovi je v tehotenstve asi najobľúbenejšia, nakoľko žena udáva tempo aj hĺbku prieniku.

  • Pozícia na psíka, kde sa zaoblené bruško ženy neobtiera o partnerove.

  • Pozícia, kde je žena a muž na boku, pričom je muž vzadu. Táto poloha je príjemná pre ženy nakoľko maternica ani bábätko nezaťažujú žalúdok.

Nakoniec jedná dobrá rada. V tehotenstve je normálne, že žena pociťuje aj odchýlky v mazaní. Je dobré používať lubrikant a najlepšie na vodnej báze.  

polohy pre príjemnejší sex počas tehotenstva