Na začiatku vzťahu je vždy všetko vzrušujúce. Vzájomne sa objavujete, skúmate svoje telá, dotyk po dotyku a vaša sexuálna túžba po partnerovi sa hromadí. S novým vzťahom všetko kvitne, ale, ako je to ak vzťah už dozrieva? Príťažlivosť často do určitej miery opadne a zábava vo vašej spálni klesá. Túto zmenu prežíva každý inak. Zatiaľ čo, jeden z partnerov naďalej pociťuje túžbu, druhý už nie. Váš sexuálny život sa môže v tejto situácií stať zdroj, ktorý vás vo vašom vzťahu oddeľuje. To môže viesť, ku konfliktným situáciám. Dokážeme však vzbudiť túžbu, ktorú už nepociťujeme? Prečo túžba časom, klesá a ako oživiť plameň vo vašom vzťahu?

Sexuálna túžba sa vyvíja

Je dôležité aby sme si uvedomili, že sexuálna túžba sa vyvíja rovnako ako vzťah, podľa životných udalostí. Spoločné bývanie, deti, zmena práce, každodenný stres, zdravie to všetko na túžbu vplýva. Túžba sa prirodzene mení, treba si uvedomiť, že to nie je fixná vec. Keď sa pár dlhodobo uspokojí a je z toho denná rutina, narúša to intimitu páru.

Príťažlivosť sa dá obnoviť

Medzi partnermi môže túžba znovu rásť, nikdy sa nestratí. Máme pre vás pár tipov od sexuológov:

Uistite sa, či ste fyzicky v poriadku

Zájdite k svojmu doktorovi, alebo gynekológovi, a uistite sa, či ste zdravotne obaja v poriadku. Užívanie liekov, pôrod, depresia, hormonálne poruchy to všetko môže pôsobiť na zníženie libida.

Nájdite si na sex čas

Sex často končí na konci našich priorít. Sexuálny život si ale zaslúži pozornosť, tak ako zvyšok nášho času, preto si pre neho musíme vytvárať priestor. Nechajte si čas pre vás dvoch každý deň. Nemusí to byť najlepšia noc vo vašom živote ani to nemusí trvať hodiny. Môže to trvať len chvíľočku ráno, začnete deň spolu ranným sexom, alebo len túlením. Môžete si pre seba urobiť chvíľočku večer, a podeliť sa spolu aj o váš deň. Vytvorte si vzácne chvíle a počúvajte sa navzájom, tvorte si priestor na zvádzanie.

Hovorte o sexe

Skúste partnerovi povedať, že vaša príťažlivosť slabne. Neznamená to, že mu poviete, že po ňom už netúžite. Ide skôr o vzájomné zdieľanie vašich pocitov, ktoré vám môžu pomôcť k obnove sexuálnej túžby. Vezmite odvahu a dajte mu najavo, čo sa vám nepáči a čo by ste si priali. Oživiť vašu túžbu je o veľkej odvahe povedať partnerovi, čo cítite a ako by ste to chceli meniť. Nevypovedané veci vo vzťahu, často vedú k nedorozumeniam. Môžete navštíviť aj párovú terapiu a urobiť pre svoj vzťah maximum.

Zhrňme si, že ak vaša sexuálna túžba pomaly vyprchala, nezúfajte, dá sa obnoviť a je úplne normálnym javom, že časom ustupuje. V prvom rade, si však vytvorte priestor pre svoj intímny život.