Zažili ste niekedy bolesť vagíny a bojujete s pohlavným stykom alebo aj s obyčajným tampónom? Bol vám diagnostikovaný vaginizmus, alebo iná choroba ktorá vám bráni užiť si pohlavný styk bez bolesti? Ste nervózny pred stykom s partnerom, alebo s používania vibrátora? Ak ste na niektorú otázku odpovedali áno, je načase zvážiť vaginálny dilatátor. Aj keď táto sexuálna pomôcka, nemusí byť to najzábavnejšie a najzaujímavejšie, čo na našom e-shope nájdete, pre ľudí s bolesťou pri pohlavnom styku je vynikajúca a môže im zmeniť život. Dnes sa budeme venovať dilatátorom, ktoré sú hrdinovia vo svete panvového zdravia. Povieme si aké typy existujú a ako ich používať.

Vaginálny dilatátor slúži na tréning panvového svalstva

Čo je vaginálny dilatátor

Dilatátor je zariadenie, na pomalé a jemné rozťahovanie vagíny. Zvyčajne je hladké ako jednoduché dildo, a obsahuje rukoväť pre jednoduché použitie. Dostať ich v rôznych veľkostiach od malých a tenkých po dlhé a veľké.

Aké sú typy dilatátorov

Tieto vaginálne trenažéry sú vyrobené z rôznych materiálov, ako napríklad lekársky silikón, plast ale aj sklo. Väčšinou sa predávajú v súpravách, ktoré obsahujú rôzne veľkosti a umožňujú začať používanie od najmenšieho po najväčší. Používanie dilatátora je intímna záležitosť a u každého sa môže líšiť. Z toho dôvodu sa sady vyrábajú v rôznych veľkostiach. Niektoré sady obsahujú 3 veľkosti a niektoré 5 a veľkosti sa môžu líšiť. Napríklad naša sada CalExotics Silicone Dilator Kit je sada pozostávajúca z 5 dilatátorov vyrobená z lekárskeho silikónu a nájdete v nej rôzne veľkosti, kde najmenší je ako malíček.

Ako si vybrať správny vaginálny dilatátor

Pri nákupe vaginálnych trenažérov by ste sa mali zamerať na niekoľko vecí, ktoré by boli správne pre vás:

Materiál

Ako sme už spomenuli, dilatátor je vyrobený z rôznych materiálov, a každý má svoje výhody aj nevýhody. Silikónové dilatátory sú mäkšie a pružnejšie, ako tie ktoré sú vyrobené z tvrdších materiálov. To znamená, že môžu byť príjemnejšie na používanie, ako tie ktoré sú z tvrdšieho materiálu, ale tiež to znamená, že nemusia poskytovať množstvo tlaku. Dilatátory z tvrdšieho materiálu, možno nie sú pohodlné ako silikónové, ale môžu byť skutočné účinné pokiaľ ide o naťahovanie, a okrem toho sú chladivé, čo môže priniesť chladivý pocit pre ľudí s bolesťou panvy.

Rozpočet

Vaginálne dilatátory sú dostupné v rôznej cenovej kategórií. Plastové súpravy, sú zvyčajne lacnejšie ako silikón a sklo. Súprava s 5 kusmi môže byť drahšia ako s 3. Niektoré spoločnosti, predávajú dilatátory aj po kusoch, takže si môžete kúpiť len jednu veľkosť. Verte, že bez ohľadu na váš rozpočet, určite si nájdete ten správny dilatátor.

Veľkosť

Ako sme sa už bavili, existuje viac veľkostí. Správna veľkosť, ktorú potrebujete závisí od vášho tela. Uvedomte si, že sady dilatátorov sa líšia a niektoré súpravy majú väčší skok od najmenšieho k väčšiemu. Ak pociťujete nepohodlie je dobré držať sa sady, ktorá má viac kusov s menšími dilatátormi a rozdiel medzi nimi je veľmi malý. Vaše pohodlie je najdôležitejšie, preto radšej spomaľte a prepracujte sa cez viacero veľkostí pomaly.

Ako používať vaginálny dilatátor

Použitie vaginálneho dilatátora

Bez ohľadu na to, prečo ste sa rozhodli vyskúšať dilatátor, chceme docieliť, aby ste z neho vyťažili maximum. Máme tu pre vás pár krokov, pre pohodlné a efektívne využitie:

  • Uvoľnite sa - Skúste sa pred použitím, trošku uvoľniť a odreagovať. Dajte si napríklad horúci kúpeľ, ktorý vás psychicky aj fyzicky uvoľní.

  • Urobte si pohodlie - Ľahnite si do mäkkých perín a pokrčte kolená. Vankúšmi si podoprite nohy aj hlavu a pokúste sa uvoľniť svalové napätie. Uvoľnite končatiny aj krk.

  • Začnite s najmenším - Možno sa vám bude zdať veľmi malý, ale je oveľa lepšie začať s malým dilatátorom, ako si vložiť hneď väčší a spôsobiť si tým nepohodlie alebo bolesť. Ak vyskúšate prv malý, a zistíte, že chcete niečo väčšie, vždy sa to dá vymeniť. Nezabudnite naniesť lubrikant na dilatátor a do vaginálneho otvoru.

  • Vložte dilatátor - Zhlboka sa nadýchnite a vydýchnite a pomaly zasuňte dilatátor vagíny. Ak budete pociťovať nejaké napätie alebo nepohodlie zastavte sa. Ak pocítite akúkoľvek bolesť stopnite to. Venujte sa sťahovaniu a uvoľneniu svalov, čo vám umožní posunúť dilatátor hlbšie.

  • Pridajte pohyb - Ak vám to pôjde lepšie a skúste posúvať vaginálny dilatátor dnu a von a skúste pridať aj krúživé pohyby. Možno budete chcieť aj experimentovať, a budete chcieť pridať viac tlaku.

Keď skončíte, venujte trochu času na vyčistenie vašej pomôcky. Pamätajte, že terapia môže trošku trvať a dilatátor môžete používať, až 4x týždenne. Skúste tiež cvičiť kegelove cviky, keď nepoužívate dilatátor. Nenechajte sa odradiť. Ak budete trpezlivý, dilatátor vám pomôže zbaviť sa bolesti pri zavádzaní tampónu, pri pohlavnom styku alebo aj u gynekologickej prehliadke.