Bolesť počas sexu je bežná vec. Je veľa faktorov, ktoré môžu viesť k bolestivému sexu, ako napríklad psychické problémy, negatívne skúsenosti z predchádzajúceho styku až po fyzické problémy. My si povieme niečo o sexuálnej poruche nazvanej vaginizmus. 

Vaginizmus - čo to vlastne je?

Vaginizmus je sexuálna porucha sprevádzaná bolesťou alebo pálením pri pohlavnom styku, alebo už aj pri zavádzaní tampóna, či zatlačením na genitálie. Podstatou vaginizmu je nevedomé stiahnutie svalov, ktoré nemá žena pod kontrolou, a to spôsobuje, že je sex pre ňu bolestivý. Príčiny vaginizmu sú väčšinou v psychike ženy. Ak má žena s takýmto stavom skúsenosti, pri predohre sa podvedome nedokáže uvoľniť. Vaginizmus je veľký zásah do ženskej sexuality, a môže narušiť celkovú kvalitu života.

vaginizmus je sexuálna porucha

Čo spôsobuje vaginizmus?

Môže to byť strach že je vagína príliš malá, alebo zlý zážitok z prvého sexuálneho styku, náboženstvo, nepríjemné lekárske vyšetrenie, pôrod, problémy vo vzťahu. Vaginizmus môže byť dlhotrvajúci, alebo situačný. Niektoré ženy môžu zažiť vaginizmus aj keď si predtým sex užívali.

vaginizmus je sexuálna porucha

Vaginizmus a jeho príznaky?

  • Bolesť pri prieniku
  • Pálenie alebo štípanie pri prieniku
  • Strach mať pohlavný styk
  • Strata chuti
  • Ťažkosť zaviesť si tampón
  • Suchosť vagíny

Aká je liečba?

Ak máte pociť, že práve vy máte dočinenia s vaginizmom, je najlepšie vyhľadať odbornú pomoc. Ak má žena problém so zavádzaním tampónu, alebo pociťuje bolesť pri prieniku, mala by navštíviť gynekologickú ambulanciu. Ak si lekár, myslí že môže mať problém s vaginizmom, môže ju poslať k sexuálnemu terapeutovi. Je najlepšie s liečbou začat na začiatku, keď sa problém ešte len začína. Liečba sa zamierava na zvládanie ženkých pocitov, pomáha zmierniť strach. Liečba pozostáva aj z cvičení, ktoré postupne pomôžu žene zvládnuť penetráciu.


Ako zvládnuť vaginizmus?

1. Relaxácia

Je dôležité aby bola žena v pohode, aby sa uvoľnila. Je vhodné zo začiatku vyskúšať sexuálnu masáž. Povedzte partnerovi, ako by ste chceli, aby sa vás dotýkal. Je dôležité, aby ste nemysleli hneď na sex a úplne sa uvoľnili.

masážny olej na erotické hrátky

2. Sexuálna terapia

Je dôležité nájsť hlavnú príčinu tohto problému. Rozprávanie o tom, čo sa deje môže byť veľmi dôležité a užitočné. Vaginizmus ovlplyvňuje obe strany, nie len postihnutého, preto je dobré o ňom hovoriť. Je dobré vyskúšať aj párovú terapiu. V dnešnej dobe je odborná pomoc bežná a nemusíte mať pred ňou zábrany. V prípade sexuálnej terapie vyhľadajte psychológa, ktorý sa týmto problémom zaoberá. ( https://psycholog-kosice.eu/ )

V prípade sexuálnej terapie je možné vyhľadať odbornú pomoc

3. Cvičenie

Malo by sa začaž zľahka, masturbáciou pri ktorej sa zo začiatku môžu použiť aj lokálne anestetiká. Použitie lubrikačných gélov vám tiež pomôže zlepšiť prienik, pretože zaisťujú lepšiu kĺzavosť. Do tohto procesu, by ste mali zapojiť aj vášho partnera. Spolupráca v cvičení prinesie úspech.

lubrikačný gél pre lepšiu kĺzavosť